
Studiul
”Orientarea Profesională. Un studiu al profesioniștilor Moldoveni, Români, și concluzii universale.”
Cristian Popa, Ludmila Bălan, Decembrie 2022
Introducere
Orientare profesională este o necesitate societală enormă, fără soluții satisfăcătoare la moment. Mai mult de 52% din oameni nu sunt satisfăcuți de job-ul sau ocupația sa[1][2], iar 50% regretă specialitatea pe care și-au ales-o. 47% din oamenii din spațiul post-sovietic și în jur de 49% de oameni din țările dezvoltate nu lucrează după specialitatea studiată [3]. Ne aflăm la mijlocul unei epidemii de nefericire profesională. Învățâmântul superior din R.M., și de peste hotare, nu oferă o imagine clară despre alegerile ce stau în fața studenților de 18 ani. Mai mult decât atât, chiar și după universitate, absolvenții petrec ani la rând încercând diferite job-uri până găsesc ceva cel puțin acceptabil, iar rata de nesatisfacție cu job-ul cea mai mare este la tineri (18-34 ani). Prin acest studiu, ne-am propus să rezolvăm această problemă și să creăm un sistem prin care oamenii pot determina profesia care li se potrivește conform specificului emoțional încă de la 14-18 ani.
Studiul
Peste 240 de persoane au fost contactate pentru interviu. 131 au acceptat (47%). 111 persoane au fost intervievate (45%) în mediu câte 1 oră.
Am notat cu ce se ocupă fiecare profesie zi de zi, de dimineață până seara.
Rezultate:
Am compilat o listă de 130 de profesii cu variații mici, și 57 profesii unice (spre ex., profesorul de dans și de chimie se află în aceeași categorie ”profesor”)
Am creat o bază de date numită ”O zi din viața” în care este înregistrat cu ce se ocupă aceste profesii zi de zi.
Încercările de a categoriza profesiile după tipaj de personalitate au eșuat. Există tendințe puternice dar nu absolute.
Concluzii
Multipli factori afectează satisfacția profesională. Există o varietate și complexitate mare în specificul emoțional al participanților, determinată de experiențele lor de viață. Plus la asta, specificul emoțional evoluează constant.
Autorii concluzionează că metoda cea mai bună de orientare profesională este re-crearea experiențelor profesioniștilor din diverse domenii pentru a fi resimțite direct de participanți. Încercările de a rezuma totul la sfaturi simple și recomandări generale este probabil să ducă la eșec.
Studiile viitoare trebuie să se focuseze pe studierea detaliată a varietății activităților profesionale în toate formele sale, precum și a factorilor extra-profesionali: mediul de lucru, cultura organizațională, relațiile la lucru și așa mai departe.
Referințe:
1. Gallup Poll (2008):
2. Eurostat: Satisfaction with job, by country, 2013
2. Guillermo Montt (2017) Field-of-study mismatch and overqualification: labour market correlates and their wage penalty